Etätyöskentely on nostanut suosiotaan myös yliopisto-opinnoissa. Monet kurssit eivät enää vaadi fyysistä läsnäoloa ja opintoja voi suorittaa verkon välityksellä. Tietysti kaikkia opintoja ei voida näin suorittaa, jos opiskeltavaan alaan kuuluu vaikkapa joitain harjoituksia, jossa on oltava paikalla.
Etäopiskelu on myös opiskelijoille houkutteleva vaihtoehto, mutta samalla se tuo suuren vastuun. Silloin on täysin itse vastuussa siitä, että kyseiset asiat tulevat kunnolla opiskelluiksi ja sisäistetyksi. Nuorempien opiskelijoiden keskuudessa tämä ei välttämättä aina toimi, sillä houkutus voi olla liian suuri siihen, että alkaakin tehdä kotona jotain muuta kun opintoja. Esimerkiksi pelit ja muut viihdykkeet saattavat houkuttaa opiskelijoita.
Etäopiskelu on kuitenkin parhaimmillaan oivallinen vaihtoehto perinteiselle opiskelulle. Esimerkiksi aikuisopiskelijoille etäopinnot tarjoavat hyvän mahdollisuuden sovittaa yhteen opintoja sekä muuta elämää. Jos alkaa aikuisena opiskella jotain täysin uutta alaa, tai hankkiutuu täydennyskoulutukseen, saattaa arki silti täyttyä töiden teosta. Silloin ei ehdi joka päivä yliopistolle kuuntelemaan luentoja, vaan ne voi aikatauluttaa oman kalenterin mukaan ja katsoa kurssien materiaaleja ja harjoituksia vaikkapa iltaisin tai viikonloppuisin.
Etäopiskelun kehitys
Etäopiskelu siis lisääntyy nopeasti. Nykyään verkkoyhteydet ovat jo niin hyviä, että opiskelu ei häiriinny verkon hitauden takia, vaan kaikki materiaalit ovat saatavilla nopeasti ja helposti. Joitain kursseja voidaan jopa järjestää etäkursseina, jolloin kurssin vastuuhenkilö luennoi kurssin asiat videon välityksellä. Opiskelijat voivat sitten itse käydä nämä tallenteet läpi, jos eivät pääse seuraamaan opetusta reaaliajassa. Myös kurssilla vaadittavat tehtävät voi yleensä palauttaa verkon kautta erilaisille oppimisalustoille, joita yliopisto-opinnoissa käytetään yleisesti.
Monet harjoitustyötkin voi hoitaa verkon kautta, sillä opiskelijoilla on yleensä tunnukset yliopiston työasemille ja ympäristöihin, joita voi käyttää kotoa omalta koneeltaan. Ollaan tultu pitkä matka siitä, kun esimerkiksi sähkötekniikan harjoitustöitä piti vielä tulostaa paperille ja viedä ne kurssin vastuuhenkilölle tämän työhuoneeseen. Kaikki voidaan hoitaa nykyisin sähköisesti.
Lisäksi etäopetus antaa myös yliopistojen henkilökunnalle kaivattua vapautta kurssien järjestämiseen. Monilla on kuitenkin opetuksen lisäksi jokin tutkimusprojekti, johon he osallistuvat. Tällöin voi olla helpompi aikatauluttaa omaakin tekemistä, kun ei ole sidottuna mihinkään tiettyyn kellonaikaan tai kurssin aikatauluun. Materiaalit voi julkaista verkkoon ja mahdolliset luennot voidaan myös julkaista kaikkien saataville. Silloin ei tarvitse olla torstaisin klo 10-12 luennoimassa salissa, vaan luennon voi ottaa tallenteeksi vaikkapa viikonloppuna tai maanantaina aamulla jos se sopii omaan kalenteriin paremmin. Etäopetus tarjoaa siis monia hienoja mahdollisuuksia tulevaisuudenkin opintoihin.