Yliopisto-opinnot kestävät yleensä useamman vuoden. Harvassa ovat nykyään ne, jotka pystyvät suorittamaan opintonsa alle tavoiteajassa. Toki heitäkin on joka vuosi iso joukko, mutta suurin osa opiskelijoista kuitenkin suorittaa opintonsa tavoiteajassa tai hieman sitä pidemmässä ajassa. Syitä tähän on monia. Yliopisto-opinnot ovat vaativia, eikä aina pääse tiettyjä kursseja läpi, vaikka olisi lukenut kuinka paljon. Joku taas saattaa epäonnistua koetilanteessa, eikä siksi saa kurssia läpäistyä. Joku toinen taas saattaa haluta tehdä opintojen aikana töitä ja siksi opinnot viivästyvät. Varsinkin monilla aikuisopiskelijoilla opintoihin käytetty aika tuppaa venymään. Monilla voi olla lapsia, joista pitää huolehtia ja lisäksi monet aikuisopiskelijat käyvät töissä, jolloin opinnot ovat toissijainen asia elämässä ja siksi niitä suoritetaankin yleensä iltaisin ja viikonloppuisin.
Kestivätpä opinnot sitten minkä verran tahansa, niin opiskelija tarvitsee yleensä tukea opintojensa aikana. Peruskoulusta ja esimerkiksi lukiosta tuttua luokanvalvojaa ei enää korkeakouluissa ole, ja siksi joillain opiskelijoilla saattaa tulla tunne, että he ovat isossa oppilaitoksessa aivan yksin. Tukea on kuitenkin yleensä hyvin saatavilla, kunhan vain osaa sitä etsiä tai pyytää. Jos olet itse aikuisopiskelija tai vasta yliopisto-opintojen alkutaipaleella, niin kerromme sinulle seuraavaksi hyviä vinkkejä, mistä ja miten kannattaa pyytää apua opintoihinsa. Yksin ei tarvitse jäädä ja opinnot saa varmasti edistymään, jos vain halua ja tahtoa riittää.
Yliopiston tarjoamat tukipalvelut
Yliopisto tarjoaa opiskelijoilleen monia tuen muotoja opiskelijapalveluiden muodossa. Jos on ihan uusi opiskelija, sieltä saa tietoa esimerkiksi asunnon hankkimisesta, opintotuesta sekä ylipäätään siitä, miten yliopistossa opiskellaan. Jos olet aikuisopiskelija tai jatko-opiskelija, silloin saatat jo tietää suurimman osan perusasioista, mutta opiskelijapalvelut tarjoavat silti hyvää tietoa ja tukea opintoja varten, jos olet ollut jo pitkään työelämässä ja haluat ehkä aloittaa uudet opinnot tai jatkaa loppuun joskus kesken jääneet opinnot. Tällöin voi olla jo perhettä, asunto- ja autolaina ja pelkän opintotuen varaan jääminen voi mietityttää. Aikuisopiskelijoille on kuitenkin tarjolla hieman erilaisia tuen muotoja. Jos olet ollut työelämässä jo pitkään, niin sinulla voi olla mahdollisuus hakea aikuiskoulutustukea, jolloin saat tukea opintoihisi ja se lasketaan sinun aiemmista palkkatuloistasi. Jos siis olet tienannut edellisten vuosien aikana ihan mukavasti, niin aikuiskoulutustuki voi olla moninkertainen verrattuna tavalliseen opintotukeen.
Mikäli opinnoissa meinaa uupua, tai tuntuu etteivät opinnot etene halutussa tahdissa, niin opiskelijapalveluista voi pyytää apua. Yleensä pääsee juttelemaan tukihenkilön kanssa ja lisäksi omasta tiedekunnastakin yleensä löytyy oman koulutusohjelman vastuuhenkilö. Hänen kanssaan voi käydä läpi omaa opintosuunnitelmaa ja miettiä, mikä olisi itselleen paras opiskelutapa ja sopiva etenemistahti.
Monet tuen muodot ovat saatavilla verkon välityksellä, tai ainakin pääset lukemaan ja tutustumaan eri mahdollisuuksiin suoraan verkossa. Tiedekuntien sivut tarjoavat hyvää materiaalia ja ohjeistusta yleisesti opiskelusta, ja opiskelijapalvelut ovat myös verkossa opiskelija tukena.
Tutor-toiminta
Yliopistoissa on yleensä myös käytössä tutor-toimiinta, jossa vanhemman vuosikurssin opiskelija ohjaa uusien opiskelijoiden joukkoa. Häneltä voi kysyä hyviä käytännön vinkkejä yleisesti opiskeluun liittyen, esimerkiksi kenen kursseille kannattaa mennä, mitkä ovat oppilaitoksen parhaat lounaspaikat ja milloin työasemaluokat ovat parhaiten vapaana.